Jak uzyskać wizę tranzytową czyli przejazdem przez Rosję.

Po pierwsze ważne czym zamierzamy podróżować.

Jeśli samolotem sprawa jest dość prosta.
Wizę dostaniemy zgodnie wykupionymi z biletami. Nie więcej niż na 3 dni w jedną stronę.
Wystarczy:

  1. Wypełnić (wydrukować i podpisać!) ankietę na stronie www.visa.kdmid.ru;
  2. Przykleić 1 zdjęcie – 3,5-4,5 cm, kolorowe, na wprost, aktualne, nie starsze niż 6 miesięcy;
  3. Wykupić ubezpieczenie (ważne na terenie Rosji, na 30 tys euro);
  4. dołączyć kopie biletów samolotowych;
  5. Jeśli do kraju do którego się wybieramy potrzebna jest wiza, to należy dołączyć kopie wizy;
  6. Zapisać się na wizytę.
  7. Złożyć dokumenty w Konsulacie bądź w Centrum Wizowym.
  8. Opłacić i poczekać na odbiór.
Pociągiem
Wizę dostaniemy zgodnie z zakupionymi biletami.
Wszystko tak jak w przypadku samolotu, z tą różnicą, że dołączamy kopie wykupionych biletów na pociąg.

UWAGA! Jeśli wybieramy się np. do Mongolii to bilety należy mieć aż do samej Mongolii, jeśli nie będziemy mieli biletów na całą trasę NIE dostaniemy wizy!

Samochodem

  1. Wypełnić (wydrukować i podpisać!) ankietę na stronie www.visa.kdmid.ru;
  2. Przykleić 1 zdjęcie – 3,5-4,5cm, kolorowe, na wprost, aktualne;
  3. Wykupić ubezpieczenie (ważne na terenie Rosji, na 30 tys euro);
  4. Jeśli do kraju do którego się wybieramy potrzebna jest wiza, to należy dołączyć kopie wizy;
  5. Tym razem zamiast biletów musimy napisać podanie. (Podanie kierujemy do Konsula, prosząc o wydanie wizy tranzytowej, podajemy planowaną trasę i termin przejazdu.)
  6. Dołączamy również kserokopie dowodu rejestracyjnego samochodu i kserokopie prawa jazy kierowcy.
Uwaga! Trasa musi być wyznaczona w najkrótszy możliwy sposób. Nie można pojechać krajoznawczo. Jeśli chcemy zwiedzać po drodze to należy wyrobić wizę turystyczną.
Wiza tranzytowa zakłada jak najszybszy przejazd.

Trasę liczy się zakładając, że będzie się przejeżdżać 500km/24h.
Jednak w jedną stronę możemy dostać wizę maksymalnie na 10 dni.
Co ważne jeśli zamierzamy ubiegać się o wizę 2 krotną, to musimy cały nasz wyjazd zamknąć w ciągu 30dni. 
Inaczej będziemy zmuszeni robić wizę powrotną w kraju do którego się udajemy.
Co ciekawe nie można się ubiegać o wizę tranzytową jeśli chcielibyśmy  przejechać przez Obwód Kaliningradzki na Litwę.

Co równie ciekawe możliwe jest wykonanie wizy tranzytowej jednokrotnej np. z Polski do Japonii (przez Moskwę), bądź wizy tranzytowej dwukrotnej czyli do Japonii i z powrotem. 
Natomiast jeśli ktoś wybierał by się do Japonii w pierwszą stronę lotem bezpośrednim, a w drogę powrotną z przesiadką w Rosji to wizę tranzytową musi wyrabiać sobie w Japonii. W Polsce takiej wizy nie otrzyma!

Lecę samolotem, czy potrzebuje wizy?

Wszystko zależy od tego co mamy napisane na biletach. Także najlepiej dowiedzieć się o to przy ich zakupie biletów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *