Gdzie coś zjeść? To pytanie zadaje sobie wiele osób w podróży, na urlopie czy po prostu spragnione kulinarnych doznań. W Polsce nie brakuje rewelacyjnych miejsc serwujących smaczne potrawy - od regionalnych przysmaków, przez wegańskie specjały, po wykwintne dania w prestiżowych restauracjach. Zapraszam do mojego przeglądu najlepszych lokali gastronomicznych w całym kraju!
Kluczowe wnioski:- Poznasz najsmaczniejsze miejsca do jedzenia w dużych miastach, jak i na prowincji.
- Zdradzę Ci adresy kultowych barów mlecznych i regionalnych pereł kulinarnych.
- Dowiesz się, gdzie warto zjeść wegetariańsko i wegańsko.
- Podpowiem, które lokale gastronomiczne są obowiązkowe na najpopularniejszych szlakach turystycznych.
- Pomogę Ci wybrać miejsce dopasowane do Twoich oczekiwań i portfela.
Gdzie coś zjeść - najlepsze restauracje w dużych miastach
Wielkie miasta w Polsce to prawdziwe kulinarne zagłębia. Oto moja subiektywna lista najlepszych miejscówek, które warto odwiedzić podczas pobytu w najbardziej znanych polskich metropoliach.
Zacznijmy od Warszawy. Gdzie zjeść w stolicy? Moim zdeciwydowanym numerem jeden jest Aleksander Baron, wyśmienita restauracja serwująca kuchnię staropolską w niezwykle eleganckiej, pałacowej atmosferze. Innym przebojem jest Opasły Tom - lokal z przepyszną kuchnią śródziemnomorską i świetną obsługą.
We Wrocławiu z kolei obowiązkowym przystankiem jest Bavarium - tutejsza perła serwująca tradycyjne dania kuchni niemieckiej i piwną kartę, przy której ślinka cieknie. Dla miłośników kuchni włoskiej i dobrej pizzy polecam made in... Fero.
Kraków dla odmiany zachwyci Was kultową Wielką Piwnią - zabytkową restauracją z pyszną, regionalną kuchnią oraz niepowtarzalną atmosferą starych piwnic. Moją drugą propozycją z tego miasta jest Cargo, restauracja w byłej fabryce, specjalizująca się w kuchni śródziemnomorskiej.
Gdzie coś zjeść - najlepsze regionalne kuchnie polska
Podróżując po Polsce, nie można pominąć lokalnych smaków i przysmaków charakterystycznych dla poszczególnych regionów naszego kraju. Warto spróbować ich w miejscach, gdzie smakują najlepiej!
Zacznijmy od potraw kuchni kaszubskiej - wybornym miejscem na ich degustację jest bez wątpienia Gdańsk i jego restauracje: Szafarnia oraz Kubicki. W menu znajdziemy m.in. wytrawne placki ziemniaczane, zupy rybne oraz kaszubskie przysmaki z gęsi.
Przenosząc się na południe, w Zakopanem obowiązkowo trzeba odwiedzić jedną z najstarszych miejscowych karczm jak Kuźnica czy Watra i posmakować owczego bundzu, oscypków oraz innych górskich specjałów. To smakowita podróż w czasie!
Podlasie z kolei zachwyci nas kuchnią prawosławną i ruską proponowaną w Białymstoku - lokal Gdzie zjeść jak Chaczapuri polecam każdemu. A na zachód, w Poznaniu i regionie Wielkopolski, koniecznie spróbujcie pyry z gzikiem w jednej z tutejszych restauracji jak Ratuszova lub Stary Młyn. To kultowy regional!
- Gdańsk i Pomorze - placki ziemniaczane, potrawy z ryb i gęsi
- Zakopane i góry - bundz, oscypki, kwaśnica
- Białystok i Podlasie - kuchnia prawosławna i ruska
- Poznań i Wielkopolska - pyry z gzikiem, kuchnia wielkopolska
Czytaj więcej: Karczma Zapiecek w Zakopanem: smaki tradycji pod Giewontem
Gdzie coś zjeść - najlepsze lokale na wsi lub w małych miejscowościach
Polskie miasta to nie wszystko! W mniejszych miejscowościach i na wsiach również znajdziemy prawdziwe kulinarnych perełki. Oto moje propozycje na gdzie zjeść na prowincji.
W podkarpackiej wiosce Zalipie znajduje się słynna Karczma Załipianki, w której serwowane są domowe, regionalne potrawy zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Możemy tu spróbować m.in. zasmażanych klusek ze skwarkami, golonki, żurku oraz świeżo upieczonych chlebów ze wsi.
W Chochołowie na Podhalu znajduje się z kolei Gospoda Chochołowska, która specjalizuje się w potrawach dla smakoszy górskich klimatów. Obowiązkowo należy tu skosztować oscypków, moskoli, szarlotkę na gęsto oraz nalewkę z dzikiej róży alpejskiej.
Wracając na północną część Polski, dla odmiany polecam Bar Tawerna w Swornegaciach na Kaszubach. To tutejsza legenda znana z przepysznych placków ziemniaczanych, zup rybnych oraz nalewek z czarnej porzeczki.
Najlepsze lokale na wsi - podsumowanie
Jak widać, na polskiej prowincji nie brak prawdziwych kulinarnych pereł. Lokalne smaki i niezapomniane atmosfery zachęcają, by tam właśnie zjeść coś pysznego podczas podróży po kraju.
Gdzie coś zjeść - najlepsze restauracje wegetariańskie i wegańskie
Na szczęście wegetarianie i weganie również nie muszą narzekać na brak odpowiednich lokali w Polsce. W największych miastach znajdziemy całe mnóstwo rewelacyjnych knajpek serwujących dania bezmięsne.
W Warszawie obowiązkowym przystankiem jest kultowe vegeMIASTOplant-based food & bistro, gdzie można zjeść pyszne, roślinne wersje klasycznych dań jak ryba po grecku, rosół czy kultowe polskie pierogi. Dla miłośników kuchni azjatyckiej polecam z kolei restaurację Lokal Vegan Bazar.
We Wrocławiu weganie będą zachwyceni ofertą restauracji Vega, gdzie podawane są nie tylko smaczne dania na ciepło, ale również szeroka gama słodkich wypieków i gofrów. Podobnie jest w krakowskimHummus & Olive Bar serwującym orientalny street food.
- Warszawa: vegeMIASTOplant-based food & bistro, Lokal Vegan Bazar
- Wrocław: Vega
- Kraków: Hummus & Olive Bar
Gdzie coś zjeść - najlepsze bary mleczne i jadłodajnie
Polskie bary mleczne to absolutna klasyka, którą każdy turysta powinien choć raz doświadczyć podczas wizyty w naszym kraju. Oto najpopularniejsze miejsca tego typu w kilku największych miastach.
W Warszawie prawdziwą legendą jest Bar Mleczny Żoliborski z jego smakowitymi pomidorową, tłustym plackiem ziemniaczanym czy niezapomnianą szarloktką. Inną stołeczną ikoną jest Bar Mleczny Familijny, znany z pysznych twarożków i bloczków bekonu.
Podsumowanie
Polska obfituje w niezliczoną ilość rewelacyjnych miejsc do zjedzenia smacznego posiłku. Gdzie można pojechać, aby trafić na prawdziwe kulinarną perełkę? Opcji jest wiele - od stołecznej Warszawy, przez małe miasteczka jak Karpacz czy Kudowa Zdrój, aż po przepiękną, górską scenerię Rabki Zdroju.
Każdy region Polski zachwyca kuchnią lokalną - od smakołyków z Pomorza, przez dania kuchni podhalańskiej, aż po rarytasy Podlasia. Niezależnie od upodobań i gustu, każdy turysta i smakosz znajdzie coś dla siebie podczas wędrówki szlakami smaków naszego pięknego kraju.